top of page

Jana jede na výlet - Miroslav

Další cesta mého letního výletování mě zavedla na Znojemsko do městečka Miroslav a městyse Mikulovice u Znojma. Přestože ráno pršelo a předpověď neslibovala zrovna výletní počasí, vyrazila jsem podle plánu – a rozhodně toho nelituji! Strávila jsem perfektní den s lidmi, kteří svou práci milují, rádi si najdou čas pro druhé a mají spoustu skvělých nápadů! Za celý báječný program vděčím průvodkyni, organizátorce a zastupitelce v jednom Elišce Nohavicové. Eliško, díky!



Nejprve jsme navštívily místní zámek vybudovaný kolem roku 912 a miroslavské hasiče. Věděli jste, že i v Miroslavi mají Slovanskou epopej? Všech 22 obrazů Alfonse Muchy mají složených z celkem 163 tisíc kousků puzzlí!



Miroslavští hasiči se pyšní neskutečnou řadou pohárů ze soutěží v požárním sportu. A ještě úspěšnější je zde ženské družstvo! V rámci Dne otevřených dveří jsem si prohlédla hasičskou techniku, a dokonce mi i dovolili posadit se za volant hasičského auta! Pak jsme poobědvaly s úžasnou vitální ženou - paní MUDr. Annou Klejdusovou, která nás provedla zubní klinikou AK Dent.



A pak už následoval rychlý přesun směr Mikulovice, kde jsem společně se starostou Mikulovic Karlem Křížem a starostou Znojma Janem Groisem zahájila závody hasičů, kterých se účastnilo i v deštivém počasí neuvěřitelných 32 družstev!



Hlavním tématem našeho odpoledne však bylo životní prostředí. Mikulovice se pyšní celou řadou již realizovaných výsadeb stromů a keřových pásů. Vysazují zejména medonosné rostliny. Na výsadbě i následné péči se podílí téměř celá obec – děti, zastupitelé, myslivci, včelaři! Iniciátorka a současně hlavní „pečovatelka“ Božena Dobešová nás těmito výsadbami provedla. A protože také vede i úspěšný včelařský kroužek pro děti, který sbírá jednu cenu za druhou, nechali jsme si od těchto malých včelařů poradit, jak stáčet med, což jsme si hned vzápětí vyzkoušeli vlastní kůži.


Pan starosta nám poté společně s dalšími zastupiteli představil ostatní připravované projekty obce v oblasti životního prostředí a výlet jsme zakončili prohlídkou areálu soukromého zemědělce pana Kloudy. Kromě výborné svačiny jsme hlavně diskutovali o možném vybudování malé vodní nádrže, která by zachytávala vodu tekoucí z obce a sloužila rovněž k možné závlaze pozemků v době sucha.


313 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page