top of page

Jana jede na výlet - Brno - Tuřany

Cílem mého čtvrtečního putování byla městská část Brno – Tuřany.


Mnozí z vás ji znají díky letišti, je to ale především část krajského města Brna, avšak venkovského charakteru. Její dominantou je starobylé poutní místo - kostel Nanebevzetí Panny Marie. Má však také úžasnou krajinu.



Se starostou Radomírem Vondrou jsem projela všechny čtyři místní části - Tuřany, Brněnské Ivanovice, Holásky a Dvorska. Vysvětlil mi jejich nelehkou situaci s automobilovou dopravu a představil připravovaný plán na stavbu obchvatu, výstavbu DPS a zdravotního střediska.


V terénu jsme pak viděli cca 3 km obnovených polních cest, které jsou hojně využívány k procházkám místními obyvateli. Kůly kolem těchto cest vyznačují hranice tak, aby je zemědělci, kteří obdělávají přilehlé pozemky, nezničili.



Součástí obnovy polních cest je i plánované propojení Tuřan s Brněnskými Ivanovicemi a obnova dvou starých morušových remízků! V části Holásky se připravuje obnova a vyčištění soustavy devíti rybníků na slepém rameni řeky Svitavy. A v Brněnských Ivanovicích obnova tzv. napoleonských schodů, které vedou ke kapličce Panny Marie.



Dětská hřiště, sběrný dvůr odpadů, workoutové hřiště, psí hřiště a k tomu krásná příroda kousek od centra Brna a starobylý kostel – zkrátka v Tuřanech to žije!


39 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page