top of page

Jana jede na výlet – Kunštát

Celé sobotní dopoledne jsem zasvětila Kunštátu, krásnému historickému městu uprostřed Hornosvratecké vrchoviny v okresu Blansko.

Město bylo založeno už ve 13. století, hrad vybudován o sto let později. Největší zajímavostí ovšem je, že zde měl kořeny Jiří z Kunštátu a Poděbrad známý spíše jako Jiří z Poděbrad, který se stal v roce 1448 majitelem zdejšího panství.

Já sem ovšem nejela až tak za historií jako spíše za velkou společenskou akcí, kterou byl Hrnčířský jarmark. Ten se v Kunštátu koná již od roku 1993 a nejen místní si ho nikdy nenechají ujít. Během dvoudenního bohatého kulturního programu si mohou návštěvníci vybrat z rozmanité přehlídky keramických výrobků a podpořit tak zachování keramických tradic v Kunštátě. Letos byla akce bohužel z důvodu COVID opatření jen jednodenní a čistě prodejní, nicméně stále úžasná.

V Kunštátu má hnutí STAN svého místostarostu, kterým je skvělý a charismatický Ing. Petr Sojka. Volba pro Kunštát s podporou STAN získala před dvěma lety čtyři křesla z patnácti, a i přes počáteční ambice vítězné strany se nakonec po komunálních volbách situace ustálila. Dnes se díky spolupráci pracuje na několika projektech v hodnotě cca 100 mil. Kč, které budou pro město velkým přínosem (kupříkladu rozšíření MŠ, výstavba bytů, atd.).

Městečko má svou vlastní školu, školku, sportovní areál, DPS a zámek s parkem, na jehož údržbě se podílí i město samotné! Není tedy divu, že zájem o bydlení v Kunštátě tedy skutečně je. Jedinou slabinou je bohužel dopravní obslužnost po vytížené D43, což se však časem jistě také zlepší.

Mnohokrát děkuji za pozvání místostarostovi Ing. Petru Sojkovi, pěkné dopoledne jsem si užila i se starostou MVDr. Zdeňkem Wettrem a dalším naším příznivcem Ing. Zděňkem Bravencem, který poutavě vyprávěl o historii městečka a zámku.


Hoši, máte to tu skutečně moc pěkné!

169 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page