top of page

Ženy na tahu – Jihomoravský kraj

Společně se svou kolegyní Věrou Kovářovou Železnou jsem vyrazila na putování po republice. Ráda bych vám všem představila druhý díl z našeho cyklu „Ženy na tahu“, tentokrát svůj rodný Jihomoravský kraj.

Po předchozím náročném dni v Pardubickém kraji jsme si užily zasloužený odpočinek v Jevíčku, z něhož jsme časně ráno vyrazily do Borotína!

Je to malá víska v mikroregionu Malá Haná v okresu Blansko, která však nabízí tolik úžasných zážitků, že se v ní dá klidně strávit celý den! Tolik času jsme bohužel neměly, nicméně i tak jsme toho stihly vidět mnoho!


Kupříkladu nádherné arboretum, plné tuzemských i exotických rostlin, kterého jsme se celé dopoledne nemohly nabažit. Dokonce nám i pan starosta Zdeněk Toul domluvil prohlídku pohyblivých betlémů – přes 1 500 ručně vyřezaných figurek, z nichž se skoro každá hýbe! Pan František Chlup starší je všechny ručně vyřezává, a to již bezmála 60 let! Všem návštěvu vřele doporučuji, kam se na jeho betlémy „hrabou“ ty z vánočních trhů na Staroměstském náměstí!

Starosta nás společně s polovinou zastupitelstva posléze doprovodil na zámek, kde už na nás čekala paní ředitelka pečovatelského domu, který se na zámku nachází. Pohovořili jsme s ní o nelehké situaci kvůli nedostatku finančních prostředků (což ovšem není žádnou novinkou, jelikož MPSV sociální služby dlouhodobě podfinancovává) a podívali se i do místního wellness zařízení, které mohou obyvatelé domu bezplatně využívat.


Stihly jsme se ještě podívat do kulturního domu s radnicí, sálem, knihovnou a poštou a pak už pospíchaly do naší druhé zastávky – Kuřimi.

V Kuřimi, v "krásném průmyslovém městě", jak říká sám starosta Drago Sukalovský, vyrostla pod jeho vedením občanská vybavenost 21. století. Kluziště na zimním stadionu, sportovní halu i kino a kavárnu v kulturním domě jsme dokonce měly tu čest vidět na vlastní oči. Jde o skutečně špičkové a moderní stavby, které obyvatelům Kuřimi dělají jistě radost. Plánuje se i revitalizace náměstí s galerií a řada dalších projektů, které nám pan starosta představil.


Kdyby ještě přibyla dálnice, byla by Kuřim ideálním městem. Přestože město pomáhá s výkupem pozemků, začátek stavby se plánuje až na rok 2035. Ale známe to, jak to s těmi dálnicemi u nás bohužel chodí.

Cestou do naší konečné destinace jsme si ještě udělaly krátkou zajížďku do obce Železné, kam se kolegyně Železná chtěla podívat už dlouho. Starosta Radomir Pavlíček nás vřele přivítal v místní první svazkové školce, kde jsme se s Věrou vyblbly, posuďte sami!

Prošli jsme si i nový rybník s tůňkami ve výsadbě, přátelsky si se starostou pohovořili a jelo se dál – tentokrát do Kyjova!


V Kyjově jsme se rychle ubytovaly, upravily a spěchaly za Františkem Luklem, starostou města a zároveň naším kandidátem na pozici hejtmana v Jihomoravském kraji! Na prohlídku Kyjova nám už bohužel nezbyla žádná energie, a tak jsme společně jen povečeřeli a u sklenky dobrého moravského vína probrali všechno možné, například nový stavební zákon, odpadový zákon i tolik důležitý zákon o střetu zájmů.

S Františkem jsme strávily moc příjemný večer, který byl perfektním zakončením úžasného dne. Jak říkám, Jihomoravský kraj je prostě ten nejlepší!

32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page