top of page

Ženy na tahu - Pardubický kraj

V úterý jsem opět vyrazila poznávat známé i ty méně známé kouty naší republiky. Tentokrát jsem na to však nebyla sama! Cestování se zúčastnila i má drahá kolegyně Věra Kovářová Železná.


A tak jsme společné putování nazvaly „Ženy na tahu!“

Začaly jsme Pardubickým krajem, kterým nás úžasně provedla naše kandidátka na pozici hejtmanky Michaela Matoušková.

Poznávání tohoto kraje na východě Čech jsme započaly v Sezemicích. I když bylo brzy ráno, na obecním úřadě nás přivítal vtipný a energický starosta Martin Staněk, který nás po krátké kávě vytáhl na túru po městě. Viděly jsme nově zrekonstruovaný pečovatelský dům, školku i nádherný park s workoutovým hřištěm. Také nás provedl zázemím místního TJ Spartaku Sezemice, který vyniká ve fotbalu, nohejbalu, volejbalu i stolním tenise!

Následně jsme se přesunuly o pár kilometrů dále do města Dašice. Zde nám starosta Petr Zikmund představil historii městského znaku, který Dašice používají již od 16. století, a dokonce nám i přečetl originální Privilegium o povýšení na město, které vydal císař Karel I. v roce 1917.


Poté jsme šli na výborný oběd do místního pivovaru, během nějž jsme probrali všechny úspěchy, plány i výzvy, kterým město čelí. Jednou z nic je například stále nedostavěný obchvat dálnice D35, který nám následně sám pan starosta ukázal.

Musely jsme však vyrazit dál, tentokrát do obce Chvojenec. Na úřadě nás přivítala paní starostka Jaroslava Píšová se svou kolegyní Hanou Štěpánovou, takže jsme zůstaly opět pouze ženy. Starostka nám představila svou obec a rozpovídala se i o svém více než dvacetiletém starostování! Což je vskutku obdivuhodné!

Dozvěděly jsme se, že situace obce Chvojenec není lehká. Jejím středem vede velice frekventovaná silnice E442, která spojuje Hradec Králové s Olomoucí. A tak za týden projede touto malou obcí až sto tisíc aut!


Nicméně se paní starostka snaží obec zkrášlovat, co to jen jde. Nechala například zrekonstruovat obecní úřad a u již zmiňované silnice vybudovat nádhernou kapličku. Neodolaly jsme a musely se u ní „s holkami“ vyfotit!

Čekala nás už jen jedna zastávka, a to v obci Klášterec nad Orlicí. I zde nás přivítala paní starostka, a tak i nadále zůstalo vše mezi ženami. Paní starostka Lenka Ševčíková nás provedla svou obcí (tedy spíše projela – obec je vcelku rozlehlá a kopcovitá, tudíž jsme prohlídku absolvovaly z pohodlí jejího auta), představila jednotlivé části a přiblížila jejich historii. Pan kostelník nás dokonce vzal i do místního kostela, který je skutečně unikátní – zvenku jsou na jeho fasádě namalováni dva čerti! Důvod ovšem stále není znám.

Kláštercem nad Orlicí jsme zakončily naše celodenní putování a jely se pomalu ubytovat do městečka Jevíčko na jihu Pardubického kraje, z nějž jsme druhý den vyrážely na další cesty. Ale o tom více zase příště.

166 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page